Maneken Pis (hol. Manneken Pis; u prevodu Dečak koji piški) je bronzana statua nagog mališana koji urinira u bazen fontane. Statua je visoka 61cm, i predstavlja jedan od simbola grada Brisela.

Dizajnirao je Jérôme Duquesnoy l’Ancien i postavljena je na uglu ulica Rue du Chêne i Rue de l’Étuve još 1618. godine.

Tradicija je da Maneken Pis mijenja kostime nekoliko puta svake nedelje, prema rasporedu koji je postavljen na ogradi fontane. Od 1954. godine kostimima upravlja neprofitna organizacija “Prijatelji Maneken Pisa”, koja pregleda stotine podnijetih dizajna svake godine i odaberu mali broj koji će se proizvesti i koristiti.

Nacionalna Turistička Organizacija Crne Gore predložila je da se i u ormaru Manekena Pis nađe i jedno crnogorsko odijelo što su iz organizacije prijatelja sa oduševljenjem prihvatili.

I da, spcijalno dizajnirano za malog manekena, crnogorsko odijelo rađeno je u našoj radionici!

Tako se poslednjih 10tak godina svake godine 13tog jula, na Dan državnosti Crne Gore maneken pis zori u Briselu sa, slobodno možemo reći, jednom od najljepših narodnih nošnje Evrope i šire.

Njegov ormar sastoji se od oko hiljadu različitih kostima, od kojih se mnoge mogu pogledati u stalnoj izložbi u Gradskom muzeju. U februaru 2017. otvoren je poseban muzej u Rue du Chêne, pod imenom Garderober Maneken Pisa.

Zlatni Vez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *